Stap 7 - meetgegevens

Vorige stap Deze stap Volgende stap
Afbeelding stap 6 Afbeelding stap 7 Afbeelding stap 8

procesplaatje:

Veel gegevens

Vanaf het moment dat de metingen in bedrijf zijn gesteld worden meetgegevens gegenereerd. Bij handmatige metingen en in tijdelijke meetprojecten is het aantal meetgegevens meestal te overzien. Bij grote meetsystemen kan de omvang van de meetgegevens enorm zijn. Opslagcapaciteit is tegenwoordig geen probleem meer. Maar al die gegevens moeten wel verwerkt worden. De meetgegevens bestaan uit meer dan alleen meetwaarden. Er is ook metadata, zoals locatie, datum en tijd. Verder zijn bedrijfsgegevens zoals storingen belangrijk, omdat die nodig kunnen zijn bij de interpretatie van de meetgegevens.

Gegevensverwerking en opslag

De gegevensverwerking bestaat uit het verzamelen, opslaan, valideren, eventueel bewerken, analyseren en rapporteren. Deels is dit te automatiseren, maar er komt ook handwerk bij kijken.

Het verzamelen van meetgegevens kan handmatig (bijvoorbeeld door het uitlezen van meetapparatuur of dataloggers), of automatisch (met telemetrie). De gegevens worden meestal opgeslagen in een database. Het is aan te bevelen om altijd de ruwe (onbewerkte) meetgegevens te bewaren en bewerkte gegevens apart op te slaan. Denk ook aan een goede backupprocedure, want meetgegevens zijn vaak waardevol.

Valideren en analyseren

Het valideren van meetgegevens is bijna een vak apart. Informatie daarover staat op de pagina's valideren en validatieregels. Daarna moeten de meetgegevens nog worden omgezet in bruikbare informatie. Dit is beschreven op de pagina's analyseren en analyseplan en de laatste stap van het stappenplan: informatie.